Itt a Február-Megérkezett a tél utolsó hónapja

Elérkezett a tél utolsó hónapja, már lassacskán hosszabbodnak a nappalok és rövidülnek az éjszakák. Egyre többet süt majd a nap, jelezve, hogy hamarosan itt a tavasz. De mielőtt még télből tavaszba váltana az idő, még előttünk áll a tél utolsó hónapja a február, amely rengeteg izgalmas hagyományt és programot tartogat számunkra. Nézzük is meg hát, mitől különleges a Február! 

Februári hagyományok

A világon talán legelterjedtebb februári ünnep a Valentin-nap vagy más néven Bálintnap. Ezen a napon a szerelmet és a szeretetet ünnepeljük. A hagyomány Angliából indult el és mára már szinte világ ünneppé nőtte ki magát. Minden  ország kultúrájának a része lett valamilyen módon és mindenhol egy kicsit másképpen ünneplik. Általánosságban elmondható, hogy ezen a napon a párok egymást ajándékozzák meg valami aprósággal. Egy előző blogunkban mi is összeszedtünk néhány ajándék ötleteket erre az ünnepre. Link előző blog.

valentin-nap

A következő megemlítendő hagyomány az nem más, mint a Farsang. Ezt az ünnepet sokan a keresztény kultúrához kapcsolják, de valójában nem köthető magához a farsanghoz semmilyen keresztény ünnep. A farsangi időszak elnevezése a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete, amely hagyományosan vízkereszttől (január 6) húshagyó keddig tart. A farsang időszak a bálokról, szórakozásokról szól. Csúcspontja februárban van ami farsang vasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napot jelenti. Ilyenkor bálokat, karneválokat rendeznek az emberek. Hagyományos elterjedt étel ilyenkor a fánk, melynek hazánkban is nagy hagyománya van. A farsangot számos országban ünneplik, köztük Olaszországban, Angliában, Írországban és Oroszországban.

farsang

Kínai újév vagy más néven Holdújév szintén a világ egyik legnagyobb ünnepe, hiszen a világ népességének több, mint az egynegyede ünnepli ezt az ünnepet. Nem csak ázsiai országokban tartják, hanem a világ több más országában is. Ez az ünnep január 21 és február 21 közé esik. Bonyolult számításokkal határozzák meg az újév napját és éppen ezért szinte sose esik ugyan arra a napra két egymást követő évben. Idén 2022-ben például február 1-én ünneplik. Az ünnepet több hetes készülődés előzi meg és ez Kína legnagyobb ünnepe. A fő jelképe a piros szín, mert úgy tartják, hogy a szín bőséget, szerencsét és gazdagságot hoz. 

Kínai holdújév

Különleges világnapok Februárban

A februárt nem csak színes hagyományai teszik különlegessé, hanem az is, hogy számos világnapot ünnepelhetünk a hónapban. El is hoztunk nektek néhány érdekeset közülük: 

  •  Számos ország nemzeti ünnepnapja erre a hónapra esik, többek közt Litvániáé, Észtországé és a Dominikai Köztársaságé is.
  •  Február 12 a tudományos gondolkodás világnapja is, a Darwin-nap.
  •  Február 19 a férfiak ünnepe hiszen ezen a napon van a nemzetközi férfinap.
  • Február 21.-én pedig az anyanyelvet ünnepelhetjük, hiszen ezen a napon van az anyanyelv nemzetközi ünnepnapja
  •  Február 29.-én pedig a ritka betegségekről emlékeznek meg egy nemzetközi nap keretein belül.

Érdekességek február hónapban

  •  Februárban több mozgó ünnep és hagyomány is van amelyeknek az időpontja mindig változik, hogy éppen mikorra esik. Ilyen ünnep például a fentebb említett kínai holdújév is amely mindig január 21 és február 21 közé esik. Ezen kívül szintén nem dátumhoz kötött a házasság világnapja sem, mert azt mindig február második vasárnapján ünneplik. De ilyen amerikai ünnep az Elnök napja is, Washington születésnapja is, ami mindig február harmadik hétfője.  
  •  A tél utolsó hónapjára két csillagjegy is esik, méghozzá a Vízöntő (január 20.- február 19.)és a Halak(február 20.-március 20.). 

csillagjegyek

  •  Szabályos években a február a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év márciusa és novembere. Ezen kívül szökőévekben a február a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az augusztus.
  •  A február különleges hónap hiszen minden 4. éveben ebben a hónapban rendezik meg a világ egyik legnagyobb sport eseményét a téli olimpiai játékokat! 

téli olimpia

Ezek lettek volna az februárt különlegessé tevő hagyományok, világnapok és

érdekességek. Reméljük sok új információval tudtunk szolgálni számotokra.