A Valentin-nap eredete és hagyományai

Valentin-napi sorozatunk zárásaként elhoztunk nektek pár érdekességet ezzel az ünneppel kapcsolatban. Akik azt hinnék, hogy már mindent tudnak a Bálint-napról azoknak is tartogatunk pár érdekességet. Heti blogunkban utánajárunk a szerelmesek napjának eredetének, hagyományainak és jelentésének. 

A Valentin- nap jelentése

A hazánkban is elterjedt Valentin-nap kifejezés az angolszász Valentine's day-ből ered. Ezt az ünnepet minden évben Bálint napján ünneplik és ez nem véletlen ugyanis a szerelmesek védőszentje nem más mint Szent Bálint  aki más néven Valentiuns, innen ered a Valentin-nap kifejezés is. Ezt az ünnepet nagyjából a 20. század végétől kezdve ünnepli igazán a világ. A hagyomány vallási eredete már már elhomályosult. 

szivecskék

A Bálint-nap eredete

Eredetét egy pogány ünnephez kötik a Lupercaliáhioz. Ez az ünnep egy rituális szertartás sorozat volt és az egyház később be is tiltotta. Általában február 13-15 között tartották az ókorban. Na de, hogy kapcsolódik ehhez az ünnephez Szent Bálint ünnepnapja? Egy legenda szerint a harmadik század végén élt Rómában egy Valentin nevű keresztény pap. Akkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot, hogy jobb katonák legyenek. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmeseket.  A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a papot. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda úgy szól, hogy a lány vak volt, a pap azonban hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsú üzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása. Végül 496-ban I. Geláz pápa elrendelte, hogy a szentként tisztelt Bálintra a pogány Luperkália ünnepnapjával majdnem pontosan egy időben, február 14-én emlékezzenek – egyúttal az előbbi ünnepet betiltotta. Azóta ez az ünnep fokozatosan a szerelmes üzenetek napjává vált, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

szerelmesek

Hagyományok világszerte 

Japán: 

  • A japán szokás eltér a nyugatitól. Február 14-én a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is.
  • Egy hónappal később a Fehér napon (március 14) viszonzásként aprósüteményt kapnak ajándékba.

Finnország:

  • Finnországban a Valentin napot a „barátság” napjaként ünneplik, melyen képeslapot küldenek vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak a barátok.

Brazília:

  • Brazíliában ezt a napot hagyományosan nem február 14-én hanem június 12-én ünneplik.

Németország:

  • A második világháború alatt pedig az amerikai katonák terjesztették el ezt a szokást Európában, így Németországban is.
  •  1950-ben Nürnbergben volt az első Valentin-napi bál. Ekkor hivatalosan is bevezették a Valentin-napot.

Magyarország: 

  • Hazánkban ez a hagyomány viszonylag újnak számít, de mégis számtalan hiedelem kapcsolódik hozzá.
  • A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. 
  • Azt is tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok.
  • Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni – de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.
  • Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, ahány magot talál benne, annyi gyermeke fog születni.
  • Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal lány megálmodja a jövendőbelije nevét.

valentin napi pár

Az ajándékozás hagyománya

Míg régebben a virágok és üdvözlőlapok voltak elterjedve, manapság viszont már kibővült a Valentin-napi ajándékok listája. Ráadásul az online vásárlás térhódításának köszönhetően rengeteg termék közül tudunk választani és bárhonnan meg is tudjuk rendelni azt. A mi csapatunk is összeállított nektek egy listát ami itt meg is tudtok nézni. 

Nézzetek szét webshopunkon és válogassatok kedvetekre kínálatunkból.