Közeleg a tavasz-Helló március

Már csak pár napot kell várnunk és hamarosan itt a tavasz. A márciussal együtt nem csak a tavasz kezdete érkezik el, hanem számos jeles esemény is. A soron következő blogunkban összegyűjtöttünk minden olyan ünnepet, hagyományt és jeles napot amelyektől igazán színes hónap a március. 

Márciusi hagyományok

Március hónapot gyakran emlegetik a népi hagyományok szerint időjárásjósló hónapnak. Számos népi megfigyelést kötnek ehhez a hónaphoz. Például az egyik hiedelem szerint, ha márciusban nem esik sok eső, akkor áprilisban sok csapadékra számíthatunk. Egy másik, időjárással kapcsolatos előrejelzést szintén márciushoz köthetünk, ami arról szól, ha márciusban sok a köd, akkor az egész évben sok esőre számíthatunk majd.

márciusi eső

A hónap talán egyik legjelesebb napja és hagyománya a Nemzetközi Nőnap, március 8-án. Ezt a napot 1917 óta ünneplik világszerte. Ilyenkor fejezi ki a világ a nők iránti tiszteletüket. Általában a férfiak apróságokkal és virággal lepik meg a kolléganőiket, párjaikat és a családtagjaikat. 

nőnap

A következő jeles nap hazánk számára a legfontosabb. Március 15 ugyanis nemzeti ünnep napunk. Ezen a napon tört ki az 1848-49-es szabadságharc amelyhez oly sok esemény és híres momentum kapcsolódik. Többek között Petőfi Sándor Nemzeti dala is.  

március 15

Jeles világnapok Márciusban

Mint minden hónapban, úgy márciusban is számos nevezetes világnap kapott helyet. Ezeket gyűjtöttük össze: 

  • Március 8 ahogy fentebb említettük a Nemzetközi Nőnap hivatalos ünnepnapja.
  • Március 15 nem csak a forradalom nemzeti ünnep napja, hanem egyúttal a magyar sajtó napja is. 
  • Március 17 Írország nemzeti ünnep napja a Szent Patrik napot, ami az ország leghíresebb ünnepe. 

    szent patrik nap

  • Március 20 pedig a tavaszi napéjegyenlőség és a csillagászati tavasz kezdete. 
  • Március 22 egy környzetvédelmi szempontból is fontos jeles időpont, mégpedig azért mert ezen a napon ünneplik a Víz világnapját. 
    víz világnapja
  • Március 27 a soron következő jeles világnap a színházhoz köthető ugyanis ekkor van a Színházak világnapja hivatalosan. 
  • Március 30-ot említenénk meg utoljára ami hazánk szempontjából fontos, mert ezen a napon ünnepeljük meg a magyar orvosokat. 

Érdekességek március hónappal kapcsolatban

A március minden évben a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint az adott év novembere és ez sosem változik. 

Ha nem szökőévben vagyok akkor a március mindig ugyanazon a napon kezdődik, mint a február. 

Március hónapba két csillagjegy is esik, méghozzá a halak (február  19- március 20)és a kos (március 21-április 19). 

A húsvét mindig egy március 22. és április 25. közötti vasárnapra esik. 

húsvét

Március utolsó vasárnapját mindig a nyári időszámítás kezdetének tekintik. Ilyenkor hajnali 2:00-kor hajnali 3:00-ra kell átállítani az órákat. 

Ennyi érdekesség, hagyomány és jeles napot sikerült gyűjtenünk amiket érdekesnek találtunk. De ezen kívül számos olyan ünnep nap és hagyomány van ami nem került megemlítésre. Reméljük sok új információval tudtunk szolgálni nektek.