A 3D nyomtatásról szakszerűen

A 3D nyomtatás napjaink egyik legelterjedtebb, legsokoldalúbb és legmodernebb nyomdatechnológiája. Számos területen hasznosítják, mint például az alkatrész gyártás, gyors prototípus készítés és manapság már protéziseket és készítenek az eljárással. Na de mi is az a 3D nyomtatás pontosan és hogyan működik? Milyen előnyökkel jár? Vannak-e korlátai? Ezekre a kérdésekre keressük a választ rövid összefoglalónkban. 

A 3D nyomtatás története

Az eljárás maga sokkal régebbi, mint azt bárki gondolná, ugyanis már az 1980-as évek óta jelen van számos ipari terület esetében. Akkoriban ténylegesen csak ipari célokat szolgáltak ezek az eszközök. Számos ma is használatos technológiát abban az időben fejlesztettek ki a 3D nyomtatók terén. A 90-es évek közepére már több cég és szervezet is foglalkozott ezzel a nyomdatechnológiával. Azonban a legnagyobb áttörés csak 2009-ben érkezett, amikor is lehetőség nyílt arra, hogy az emberek otthoni környezetben is használhassanak 3D nyomtatókat. Napjainkra pedig már szinten minden területre eljutott ez a találmány. 

Hogyan működik?

A 3D-nyomtatott tárgyak készítéséhez anyagrétegeket halmoz egymásra a gép, egészen addig, míg a kívánt modellt el nem éri .Ha egyszerűen akarjuk megközelíteni, akkor nagyjából ennyi lenne tömören maga a 3D nyomtatás. Na de milyen folyamatokból épül fel?

A legelső lépés a kinyomtatni kívánt tárgy pontos és realisztikus modelljének az elkészítésével indul. Ezt a folyamatot általában egy 3D tervező vagy modellező program segítségével szokták elvégezni. Ez az egyik legbonyolultabb és legidőigényesebb része a nyomtatásnak. Minél bonyolultabb egy tárgy, annál többet kell tesztelni és kísérletezni, hogy biztosan a legmegfelelőbb modellt alkossuk meg a nyomtatáshoz. 

Modell-nyomtató-kész termék

Ahhoz, hogy egy tárgyat ellehesen készíteni 3D nyomtatóval, szükség van a darabolás vagy szeletelés technikájára, amely során a 3D modellt több száz vagy akár több ezer egyenlő “szeletre” osztják, később ezeket a rétegeket helyezi egymásra a nyomtató. A szeletelő program a legtöbb esetben tartalmazza a nyomtatáshoz szükséges támasztékokat is, amikre azért van szükség, mert az alapanyagot értelemszerűen nem lehet a levegőbe lehelyezni, így kell egy támaszték, amire a nyomtató fel tudja hordani az alapanyagot. Ezek az elemnek a nyomtatás után eltávolításra kerülnek. 

A 3D nyomtatás előnyei és hátrányai

A 3D nyomtatás számos előnnyel, de ugyanakkor pár hátránnyal is jár. Először nézzük meg a technológia legnagyobb előnyeit:  

  • Gyorsaság 
  • Minőségi tervek és termékek 
  • Tesztelhetőség 
  • Testreszabhatóság 
  • Szinte végtelen nyomtatási lehetőség

Leginkább kiemelhető hátrányai, hogy drága eljárásnak számít a mai napig, és a technológiai háttere miatt magas villamosenergia fogyasztással is jár. Ezek olyan tényezők amelyek nem teszik lehetővé bárki számára a 3D nyomtatást otthoni környezetben. Így még a mai napig is csak egy szűkebb környezet számára érhetőek el. 

3D nyomtatott ajándékok

A 3D nyomtatott termékeknek nem csak a különböző iparágak számára lehetnek elérhetőek. Az AjándékGurunál már számodra is elérhető ez a remek technológia. Álmodj meg bármit és mi elkészítjük neked. Megláttál valami király 3D modellt a neten? Küld el nekünk a modellt e-mail-ban és mi kinyomtatjuk neked. De ezen kívül készítünk egyedi neves kulcstartókat és egyedi neves pendrive-okat is. A 3D modelleknek gyakorlatilag csak a képzelet szab határokat. Lepd meg szeretteidet valami igazán különlegessel és egyedivel, egy olyan tárgyal, amely biztosan nincs senkinek. 

Reméljük hasznosnak találtad te is ezt a rövid kis összefoglalónkat a 3D nyomtatásról, ha pedig te is beszereznél egy 3D-s ajándékot, akkor írj nekünk(info@pendriveguru.hu). Nincs ötleted mit nyomtatnál ki 3D-be? Nézz szét ezen az oldalon és küld el nekünk a modellt, amelyik megtetszik!